I fokus

En perfekt plats för tillväxt
2016-05-18

VD Maria Hjortmark välkomnar oss till huvudkontoret i Vreta. Här sitter närmare hälften av Biototals 15 anställda medan övriga medarbetare finns på fem mindre kontor placerade mellan Uppsala och Helsingborg. Det händer mycket just nu. Företaget, produktportföljen och kundstocken växer och det går fort framåt för Biototal. Det finns hur mycket miljönytta som helst att göra, menar Maria.

– Vi känner att vi är till stor hjälp för våra kunder och brinner verkligen på riktigt för att fortsätta att utveckla verksamheten. Vi växer i lagom takt och försöker att se till att organisationen hänger med. Men det är klart, ibland hade några bonustimmar på dygnet varit välkomna, skrattar Maria.

Hållbar affärsidé
Biototal arbetar med att till att ta tillvara till synes förbrukade resurser, som tack vare Biototals lösningar istället kommer till nytta i kretsloppet. Kunderna finns över hela landet, bland kommuner, producenter och användare av bi- och restprodukter. Biototal hjälper till med vattenreningsfrågor och med omhändertagande och återanvändning av produkter som annars riskerat att gå till deponi. Inom lantbruket används många av Biototals produkter för gödsling och jordförbättring och företaget erbjuder också konsulttjänster och specialistutredningar. Att det går så bra för Biototal tror Maria delvis beror på en ökad medvetenhet kring de viktiga miljö- och hållbarhetsfrågorna.

– Vi jobbar mycket med att utveckla nya produkter och tjänster som bidrar till att vi bättre sluter kretsloppet och tar tillvara på våra resurser. Vår egen kompetens är nyckeln till vår framgång, men vi ligger dessutom rätt i tiden. Alla vill bidra till en bättre och renare miljö. Engagemanget är på riktigt, folk har verkligen kommit till insikt om hur viktiga de här frågorna är. Det känns jätteroligt att vi kan vara med och göra så mycket nytta som vi gör, säger Maria.

Prisbelönat arbete
I år firar Biototal 10-årsjubileum och produktutbudet har kontinuerligt växt genom åren, liksom personalstyrkan och antalet utmärkelser. Biototal har förärats med priser för bland annat ”årets Miljöteknikföretag”, ”årets Gröna företag”, ”årets miljöpris” och 2015 utsåg Dagens Industri Biototal till Gasellföretag 2015, vilket innebär att de uppfyller ett antal affärsmässiga kriterier och är ett av Sveriges allra snabbast växande företag.

– Vi är oerhört stolta och glada över att vårt arbete uppmärksammas, det blir som välkomna kvitton på att vi jobbar på rätt sätt. Företaget genomsyras av kreativitet och entreprenörskap vilket skapar en sund miljö för innovation och gör att vi ständigt utvecklas, säger Maria.

Trivs på Vreta Kluster
Biototal hade siktet inställt på att bli en del av de gröna näringarna på Vreta långt innan möjligheten uppstod. De kände att det var precis rätt ställe att fortsätta företagets tillväxtresa och Maria konstaterar att känslan var helt rätt.

– Vi älskar miljön på Vreta Kluster och har hamnat precis där vi vill vara. Hela atmosfären uppmuntrar till både social och affärsmässig gemenskap. Vi finns nära lantbruk, kunder och – inte minst – våra kollegor i branschen. Liksom oss på Biototal, har klustret som ambition att fortsätta växa och hela tiden utvecklas. Tillsammans utgör vi den bäst tänkbara grogrunden för fortsatt tillväxt.

http://www.sanktkors.se/knack-knack/

http://www.sanktkors.se/

I fokus

Välkommen Caroline

Vi vill hälsa Caroline hjärtligt välkommen till Biototal! Caroline kommer att arbeta som kundansvarig i Uppland.

Kurs om biohud-provtagning

I veckan anordnande Biototal ett seminarium om biohud-provtagning samt studiebesök i Vallastaden och på Tekniska verkens nya läkemedelsreningsanläggning.

Världstoalettdagen 19e nov

Du har väl inte glömt bort Världstoalettdagen? Vi på Biototal vill lyfta fram det fantastiska arbete som våra reningsverk gör och uppmana alla till att hantera sitt avlopp rätt - endast kiss, bajs och toapapper hör hemma i toaletten!

Välkommen Eva!

Vi hälsar vår nya HR-chef Eva varmt välkommen till företaget!

Biototal är nu certifierade provtagare

Våra medarbetare har nu blivit certifierade provtagare och uppfyller Naturvårdsverkets krav för provtagning i avloppsvatten och recipient.

Nyhetsbrev sommar 2017

Vi vill önska alla våra kunder en glad sommar och uppdatera er med vad som händer på företaget.

Välkommen Petter

Vi hälsar Petter Gustafsson varmt välkommen till företaget!

Hjärtligt välkomna till fältdemonstration på Fransberg

Den 15 juni bjuder Biototal in till Fransberg för en fältdemonstration. Det blir en spännande och lärorik dag! Klicka på rubriken för mer information.

Miljötips nr 5

Här kommer Biototals sista miljötips för denna gång. Spola inte ner snus i toaletten!

Miljötips nr 4

Välj miljömärkta städ- och hygienprodukter!

Miljötips nr 3

Världsvattendagen till ära vill vi på Biototal påminna om att dammsuga golv och ytor innan de våttorkas!

Miljötips nr 2

Ingen färg i avloppet!

Miljötips nr 1

Mindre plast på frukten för ett renare gödselmedel!

Välkommen Claes

Vi på Biototal är väldigt glada över att kunna hälsa Claes Lundberg varmt välkommen till företaget.

Biototals kretsloppsgård uppmärksammad i tidning

I NTs miljöbilaga kunde man idag läsa om Biototals kretsloppsgård som håller på att byggas i Fransberg.

Biototals nytillskott

Vi välkomnar Johan Nilsson och Linnea Sund till Biototal!

Följ med Biototal till Slovakien!

Biototal bjuder in sina kunder att följa med på en kundresa till Slovakien 6-10 mars 2017. Spännande studiebesök för alla lantbruksintresserade utlovas. Boka därför datumet redan nu och vid frågor, så kontakta Erika på erika.jarlesater@biototal.se / 073-201 01 27

​BIOTOTAL - HÅLLBARHET I FOKUS​

”Det känns bra att mitt arbete fyller en liten pusselbit i det viktiga miljöarbetet som krävs för att vi ska kunna bo kvar på jorden. Vi måste bli mer resurseffektiva.”

Skördefest!

Den 6 oktober hälsar Biototal tillsammans med Danske Bank, Fyrklövern & Dataväxt in sina lantbrukskunder välkomna till Skördefest på Vreta Kluster utanför Linköping. Vi presenterar senaste nytt i branschen och minglar och avnjuter en trevlig middag. Då det är begränsat antal platser är det först till kvarn som gäller! Anmälan senast 30/9 till kicki.forss@4klovern.se. Pris 150kr. Välkomna!

En perfekt plats för tillväxt

SanktKors skriver: Det är snart ett år sedan det framgångsrika växtnäringsföretaget Biototal flyttade in hos de andra gröna näringsidkarna på Vreta Kluster. Ett år som fyllts av nya kunder och branschkollegor, fler innovativa idéer, mycket affärsskapande och DI:s fina gasellutmärkelse till ett av Sveriges snabbast växande företag.

GRATTIS till reningsverket i Örebro!

Ett stort GRATTIS till VA-verksamheten i Örebro som vunnit kommunens kvalitetspris för sitt uppströmsarbete! De får priset för sitt arbete med att minska skadliga ämnen i avloppsvattnet vilket ger mindre miljögifter till Hjälmaren samt att det slam som vi på Biototal har äran att förmedla kan spridas på åkermark!

Biototals Karin Gundberg är med i senaste numret av tidningen Cirkulation

I senaste numret av Cirkulation hittar man Biototals uppströmsansvarige Karin Gundberg i samarbete med Kumla kommun i deras informationskampanj. Det känns bra att Biototal stärker kommunerna i deras arbete mot högre miljömål och ett renare kretslopp. http://www.cirkulation.com/

Biototal med i Cleantech Östergötlands film om teknikföretag

Ca 1 minut in i filmen kommer Biototal med! http://cleantechostergotland.se/, som är ett effektivt nätverk i världsklass för miljöteknikföretagen i Östergötland.

Förändringar i personalstyrkan

Vi välkomnar Erika Järlesäter till Biototal!

Biototal i senaste Jordbruksaktuellt

Biototal är med i senaste Jordbruksaktuellt (nr 3, 2014) där våra medarbetare Maria, Martina och Jan pratar biogödsel!

Nyhetsbrev januari

Här är senaste nytt från Biototal. Den här månaden med fokus på den viktiga mullen!

Skräddarsydd Uppströmssupport

Ett bra uppströmsarbete är grunden till god slam- och vattenkvalitet och Biototals nya kvalitetssatsning!

Vi söker nya medarbetare

Vi växer och söker två nya medarbetare; en till region Svealand och en till region Götaland

Rapport om rötrest i ekologisk produktion

Den senaste rapporten från EPOK (Centrum för ekologisk produktion och konsumtion, SLU) handlar om rötrest från biogasanläggningar och återföring av växtnäring till ekologisk produktion.

Nyhetsbrev november

I månadens nyhetsbrev välkomnar vi Martina tillbaka, vi står på Lantmästardagen i Alnarp och vi skriver några rader om den senaste slamdebatten.

Vi provtar och analyserar näringsinnehållet i ert flytgödsel!

Vi beräknar och föreslår även lämplig näringsspetsning så att du får ut gödseln till önskvärd areal, önskvärd kvävegiva och till en kostnad som är lägre än handelsgödsel.

Senaste nytt från Biototal - oktober

I månadens nyhetsbrev får du som vill spetsa din gödsel med extra kväve ett riktigt bra erbjudande!

Nathalie och Ayax på EM i Holland

Till helgen tävlar Biototals Nathalie Stärner och hennes hund Ayax i Europamästerskapen i HundFreestyle.

Nyhetsbrev december

I månadens nyhetsbrev kan du bland annat läsa om våra kommande Mervärdesträffar och om månadens profil Mikael Pell och hans syn på SPCR 120 och biogödsel.

Vi söker nya medarbetare

Biototal växer! God tillströmning av nya kunder gör att vi måste bli fler. Läs annonsen här!

Nyhetsbrev november

I månadens nyhetsbrev kan du bland annat läsa om biogödselspridning i vårsäd och om måndens profiler, Jan och Rickard Andersson på Trojenborg.

Långsiktigt på Trojenborg

Månadens profiler är lantbrukaren Jan Andersson och sonen Rickard på gården Trojenborg i Mantorp.

Mer slam till jordbruk i Danmark

Rekordmycket slam används i jordbruket i Danmark. Av totala 140 000 ton (ts) avloppsslam går 77% ut på åkrarna.

Biototal söker nya medarbetare

Biototal satsar framåt och vill förstärka organisationen med tre nya medarbetare.

Peak fosfor kan snart vara här

Jordbruksaktuellt publicerade i veckan en intressant artikel om Peak fosfor. Enligt Arno Rosemarin, Stockholm Environment Institute, finns det effektivare sätt att ta vara på den befintliga fosforn.

Nyhetsbrev oktober

I oktobers nyhetsbrev kan du läsa om KRAV-godkänd biogödsel, att "Forskning skapar trygghet" och om Månadens profil: Johan Thrap Olsen.

Studieresa till Valdemarsvik och Sankt Anna

Den 15 oktober ordnar Cleantech Östergötland en studieresa till Valdemarsvik och Sankt Anna, på tema miljösaneringsprojekt och hur man kan skörda vattenväxter.

4-5 okt står Biototal på Energi Öst i Cloetta Center i Linköping

Kom och träffa oss i vår monter och diskutera biogödsel och andra klimatsmarta lösningar.